Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/harjegbrok.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2364
Efter operation for brok – Harjegbrok.dk

Efter operation for brok

Efter operation for brok

af Kristian Kiim Jensen, læge
Hvad må jeg foretage mig af fysisk aktivitet?
Der er forskel på, hvad du må foretage dig af fysisk aktivitet alt efter hvilken type operation, du har fået foretaget. Som udgangspunkt skal du tale med den læge der opererer dig og følge dennes anbefalinger. Der er dog nogle generelle anbefalinger der kan følges. I ugerne efter operationen bør du ikke anstrenge dig for meget. En tommelfingerregel her kan være at undgå løfte noget som du ikke kan klare med én hånd, og i øvrigt ikke foretage fysisk krævende aktiviteter (fx løb og svømning). Du bør under alle omstændigheder undgå aktiviteter, der giver ubehag eller smerter, hvilket afhænger af hvilken type operation du har været igennem.

Komplikationer til brok-kirurgi
Uanset hvilken type brok du får opereret er der risiko for komplikationer. Generelt er der størst risiko for komplikationer hvis du får opereret et stomi- eller arbrok, eller hvis dit brok er særligt stort.

I de første timer og dage efter operationen er der risiko for, at det kan bløde fra operationsstedet. Dette vil ofte præsentere sig som en mørkfarvning af huden omkring såret og i nogle tilfælde også som en voksende bule. Blødningen stopper oftest af sig selv, men kan i nogle tilfælde også fortsætte. Det hyppigste er, at man udvikler et blåt mærke i relation til operationssåret. Hvis det ikke vokser i størrelse, tyder det på en mindre blødning, der er stoppet af sig selv. Hvis det pibler med blod ud fra operationssåret, der er en voksende bule eller du føler dig svimmel, kan det være tegn på en større blødning, og så bør du kontakte læge akut.

Operationssåret kan også blive inficeret med bakterier, det vil sige at der går betændelse i såret. Infektion forekommer oftest først nogle dage efter operationen og giver symptomer i form af hævelse, rødme, varme og ømhed omkring operationssåret. Det kan sive med pus fra såret og du kan få feber. Har du mistanke om, at der er betændelse i dit operationssår, men du ellers er velbefindende, kan du kontakte din læge i dagtid. Hvis du har fået feber og er alment utilpas, bør du kontakte læge med det samme.Betændelse i et operationssår kan behandles ved at åbne såret og rense det, og i nogle tilfælde er det nødvendigt at give antibiotika samtidig.
I tiden efter operation for et brok kan der være smerter, der dog oftest aftager i løbet af de første dage eller uger, afhængigt af hvilket indgreb du har fået foretaget. Nogle gange kan smerterne dog bestå og i det tilfælde er der tale om kroniske smerter. Har du mistanke om, at du har kroniske smerter efter en brok-operation, bør du i første omgang blive henvist til en kirurg, som kan undersøge det nærmere.

Hvorfor får man brok igen?
Nogle brok kommer desværre tilbage. Dette kan ske få uger efter operationen, men det er mest almindeligt, at det sker et til flere år efter operationen. Årsagerne til at brokket kommer igen kan være mange, og der er formentlig flere faktorer der har indflydelse på dette. Helt overordnet er der dog to faktorer der spiller ind: De kirurgisk relaterede og patient relaterede årsager. Kirurgisk relaterede årsager til at et brok kommer igen, kan være en syning der brister eller et net der river sig løs. Dette kan du som patient ikke selv gøre noget for at undgå. De patient relaterede faktorer afhænger af typen af brok. Hvis brokket er meget stort eller sidder på et teknisk vanskeligt sted, kan det være forbundet med en øget risiko for at det kommer igen. Generelt kan man sige, at overvægt og rygning har dårlig indflydelse på sårheling, og derfor kan du som patient nedsætte din risiko for at et brok kommer igen ved at undgå tobak og tabe dig i tilfælde af overvægt. Er du opereret for et brok og får mistanke om at brokket er kommet igen, er det altid en god ide at blive undersøgt af din egen læge og blive henvist til en kirurg, der så kan hjælpe dig med at beslutte om brokket skal opereres på ny.

Hvornår kan jeg begynde at arbejde igen?
Tiden der går fra operation for et brok til du igen kan arbejde varierer meget. Det afhænger nemlig af, hvilken operation du har fået foretaget og hvilket arbejde du har. Derfor skal du altid tale med din kirurg om hvad han vil anbefale dig. Sygemelding i forbindelse med operation sker oftest i samarbejde med din egen praktiserende læge. Efter en ukompliceret operation for et lille navlebrok eller et lyskebrok, kan du oftest genoptage stillesiddende kontorarbejde i løbet af et par dage. Men hvis du har et fysisk krævende arbejde eller skal igennem en større operation, kan det være nødvendigt med nogle ugers sygemelding.