Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/harjegbrok.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2364
At leve med brok – Harjegbrok.dk

At leve med brok

Brok er ikke farligt

af Kristian Kiim Jensen, læge
Som udgangspunkt er et brok ikke farligt. Flere studier viser, at folk med brok lever lige så længe som folk, der ikke har brok, og at det er ufarligt at ’se det an’ inden man beslutter sig for en eventuel operation. Kun i enkelte tilfælde kan det være farligt at have et ubehandlet brok, og det er hvis brokket bliver indeklemt – altså sætter sig fast. Det kan du læse mere om her (link til ’komplikationer til ubehandlet brok’).

Mange oplever aldrig at brokket bliver indeklemt, og selv hvis det gør, kan det oftest løses ved at man selv trykker brokket på plads. Det er som udgangspunkt heller ikke farligt at blive opereret for brok. Store undersøgelser viser nemlig også, at operation for brok i de fleste tilfælde er ufarligt, hvis man i øvrigt er sund og rask. Nogle patienter vil dog opleve komplikationer til operationen for brok, hvilket kan føre en ny operation med sig.

Hvad må jeg foretage mig af fysisk aktivitet?
For alle typer af brok gælder den samme tommelfingerregel: Man må foretage sig al den fysiske aktivitet man kan, uden at få smerter i brokket. Generelt anbefales det at undlade fysisk aktivitet der giver smerter, selvom det ikke vides med sikkerhed om det er et problem. Nogle kan synes det hjælper at anvende et brokbind eller have noget særligt støttende tøj på under fysisk aktivitet. Ofte spørger patienter med brok i maveregionen til, om de må dyrke fysisk aktivitet der involverer brug af mavemusklerne (fx mavebøjninger).

Det vides ikke, om det er forbundet med risiko at bruge mavemusklerne når man har et brok i maveregionen, men oftest anbefales det at holde sig til ovenstående tommelfingerregel. Nogle patienter kan være bekymrede for om fysisk aktivitet medfører at brokket bliver større, hvortil det også må siges, at dette ikke vides med sikkerhed.
Komplikationer til ubehandlet brok
I sjældne tilfælde kan der opstå komplikationer til et ubehandlet brok. Hvis brokket begynder at gøre ondt samtidig med at bulen ikke kan falde på plads af sig selv, kan det være tegn til at brokket er blevet fastklemt. Dette kan være en farlig situation og skal altid medføre akut kontakt til læge. Inde i brokket kan der nemlig være enten fedt fra bughulen eller et stykke tarm der har sat sig fast. Hvis du ikke selv kan trykke brokket på plads, når du ligger helt fladt på ryggen, skal du akut til læge – oftest på et hospital. Her vil en læge forsøge at få brokket på plads, eventuelt mens du får smertestillende og/eller noget beroligende medicin. Er det slet ikke muligt at trykke brokket på plads, er det ofte nødvendigt med en akut operation. Det skal dog siges, at for de fleste typer af brok, er risikoen for indeklemning meget lille, og frygt for dette bør derfor ikke være den eneste årsag til, at man bliver opereret.

Nogen brok bliver større med tiden, mens andre ikke vokser. Hvilke brok der vokser er fortsat uvidst.

Brokbind
Hvis et brok generer dig, enten fysisk, psykisk eller kosmetisk, kan det i nogle tilfælde hjælpe at bruge et brokbind. Brokbind kan købes flere steder, eksempelvis hos en bandagist, eller i forskellige internetbutikker. Et brokbind kan støtte ved fysisk aktivitet, og muliggøre eksempelvis sport som før var forbundet med ubehag eller smerte. Brokket kan også genere fysisk, og et brokbind kan i sådanne tilfælde hjælpe til at brokket holdes inde, sådan at tøjet ikke buler ud. Det skader ikke at bruge et brokbind, men om det hjælper kan du kun selv afgøre. Man kan i nogle tilfælde søge tilskud til at få lavet et brokbind, hvilket man skal tale med en kirurg om.