Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/harjegbrok.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2364

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/harjegbrok.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2368

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/harjegbrok.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3169
Arbrok – Harjegbrok.dk

Arbrok [incisionalhernie]

af Kristian Kiim Jensen, læge
Definition
Arbrok er et brok der opstår under et ar, altså et sted der tidligere har været foretaget kirurgi. Du kan således kun have et arbrok hvis du tidligere er blevet opereret.

Risikofaktorer
Ofte opstår arbrok efter operationer, der har været kompliceret af gentagne operationer gennem samme operationssår, betændelse i operationssåret eller hvor såret spontant er sprunget op. Desuden har man en større risiko for at udvikle et arbrok, hvis man er overvægtig eller ryger. Men arbrok kan også udvikle sig efter helt fredelige operationer uden komplikationer.

Symptomer
Arbrok bemærkes hyppigst ved en frembuling i maveregionen på stedet for et tidligere operationssår. Størrelsen kan variere fra alt til få centimeter op til at være samme størrelse som en fodbold i ekstreme tilfælde. Nogle oplever at bulen langsomt tager form og vokser i størrelse med tiden, mens andre beretter om pludseligt opståede buler fra den ene dag til den anden. De kosmetiske gener de fleste med arbrok oplever, kan være invaliderende og påvirke humør og lysten til at deltage i sociale arrangementer og rejseaktiviteter.

Behandling
Arbrok bør undersøges og vurderes af en læge, og i de fleste tilfælde af en mave-tarm kirurg. Har du symptomer fra dit arbrok vil du blive tilbudt en operation med henblik på at fjerne brokket. Er du overvægtig kan du opleve at vægttab kan stilles som krav før arbrokket kan opereres, ligesom du kan blive bedt om at stoppe med at ryge af hensyn til risikoen for komplikationer.

I enkelte tilfælde kan det dog være bedst at undlade en operation. Dette kan være på grund af andre sygdomme der kan øge risikoen for komplikationer eller tekniske udfordringer ved brokkets størrelse eller placering. Afstår man fra at tilbyde operation er et godt brokbind en stor hjælp for mange. Du kan finde oplysninger om brokbind her.